mandag 14. januar 2008

Personskildring

Forfattere bruker i hovedsak to ulike måter å skildre personene på. For det første kan fortelleren gi en direkte beskrivelse av personene, for eksempel ved å beskrive hvordan de ser ut og hvilke egenskaper de har. Dette kaller vi direkte personskildring.

Ingeborg Arvolas novelle "En komma fem" handler om Trine og Truls. Slik skildrer fortelleren dem: "De er begge i fulltidsjobb, de har en million i gjeld, de går på ski i påsken, og de hører mer på radio enn de ser på TV. De leser avisa til sammen førtifem minutter hver dag." På denne måten oppsummerer fortelleren gjennomsnittsparet Trine og Truls. Opplysningen sier mye om de ytre omstendighetene i livet deres, men ikke så mye om hva de føler.
Denne måten kalles indirekte personskildring. Her må vi tenke selv på hvem personene er, og hvordan de oppfører seg som person.

6 kommentarer:

Andrea Fernàndez sa...

kjempe bra, Andrea! :D


:p

Gullegget sa...

Kjempe fint, Andrea! Bra oversikt, og du bruker gode eksempler. Fin stil, lesbarheten er veldig god! Det faglige innholdet gir god informasjon, når man har lest denne teksten vet man med en gang hva personskildring er. Språket du bruker er enkelt og lett å lese. Godt arbeid!
Klem =)<3

Jonas Steenberg sa...

B-E-AUTIFUL
Godt å lese :D
Hvem som helst kan skjønne hva person skildring er etter denne forklarelsen:D

Innmarri bra:D

Dæven døtte sykkelstøtte:D

Stian Rodriguez sa...

Dritbra skrevet, veldig lett lest og man skjønner med en gang hva personskildringer er.
Kjempe bra!:D

LindA sa...

Lettlest og greit skrevet! Jeg forsto det du hadde skrevet uten problemer ;) dvs at du har gjort en bra jobb!

Mathilde sa...

Veldig godt forklart, og veldig bra innlegg :D Stå på