mandag 21. januar 2008

Hva er sakprosa?

Subjektiv og objektiv framstilling:
Sakprosa har mange forskjellige sjangrer, men alle disse sjangrene blir plassert i to hovedgrupper- Kåseri/petit og Artikkler.
I den ene gruppen finner vi tekster som er lagt vekt på å være objektive, mens i den andre er det lagt vekt på å være mer subjektiv.
Skillet mellom subjektiv og objektiv framstilling er knyttet til hvor tydelig forfatterens holdning, meninger og vurderinger kommer frem.

Kåseri og petit:
I en tekst med subjektiv framstilling er forfatterens meninger tydelige, det kan vise seg både språklig og innholdmessig.


Artikkel:

I tekster med objektiv framstilling er både språk og innhold et nøytralt preg. Forfatterne legger vekt på at personlige holdninger ikke skal synes i teksten, men likevel bærer de fleste tekster preg av forfatteren. Selv når hensikten er å være så nøytral så mulig er forfatterens valg av informasjon påvirket av personlige meninger. Noen mener at ingen tekster er helt objektive. Eksempler på objektiv framstilling er aviser og artikkler.

4 kommentarer:

LindA sa...

Veldig bra skrevet :D Jeg syns du fikk veldig godt trukket frem forskjellen mellom subjektiv og objektiv framstilling.

Mathilde sa...

Bra skrevet.. du har skrvet på en veldig fin måte og det var lett og forstå, du har fått fram forskjellen mellom sub. og obj på en fin måte:D Stå på;D

Ramona|Helen sa...

jeg er enig med både linda og mathilde:) forskjellene er tydelige og du har det ryddig og bra forklart:)

Remi sa...

Veldig bra skrevet dette hjelper meg mye på tentamen imorgen! TAKK!